Naujos kartos virtuvė – ateities svetainė
Dabar šias ribas naikina naujosios technologijos, socialinė komunikacija ir nauji žmonių vartojimo įpročiai. Tai vadinama naujos kartos virtuve, kurioje jau dabar gyvena ir ateityje gyvens naujoji interneto karta – žmonės, kuriems svarbi labai aukšta gyvenimo kokybė ir bendravimas be sienų.
Virtuvė kaip atvira komunikacijos erdvė
Ateities virtuvei būdingos kelios ryškios tendencijos: atvirumas, natūralumas, ekologija ir išmanumas. Anksčiau pagrindinis namuose vykstantis veiksmas sukdavosi aplink svetainę, o šiandien pagrindinis veiksmas vyksta virtuvėje. Ateityje ši tendencija tik stiprės, nes virtuvėje praleisime vis daugiau laiko. Būtent virtuvė yra ta namų vieta, kurioje netolimoje ateityje įvyks patys didžiausi pokyčiai.
Ateities virtuvė ir svetainė bus interaktyvi sistema, kurioje gyvens žmonės. Tai visų pirma bus bendravimo erdvė, kurioje susijungia virtuvės sala ir sofa, t. y. funkcionalūs virtuvės prietaisai ir jaukūs svetainės interjero elementai, o vienas didelis integruotas stalviršis atstoja ir maisto gaminimo paviršių, ir valgomojo stalą, ir darbastalį, skirtą darbui su kompiuteriu, ir net virsta vaikų žaidimų stalviršiu.
Ateities virtuvėje maisto ruošimas pozicionuojamas kaip įdomus ir smagus užsiėmimas, tai lyg maisto teatras, kuriame dalyvauja visi. Prie tokio stalo tilps ne tik šeimos nariai, bet ir draugai. Naujos kartos virtuvėje bus galima daryti viską: gaminti maistą, valgyti, ilsėtis, bendrauti, dirbti, kurti, žaisti. Labai stipriai įtraukiami vaikai, maisto gaminimas tampa lyg edukacinis procesas.
Vaikams taip pat kuriami ateities virtuvės prietaisai. Štai į „Electrolux Design Lab 2015“ geriausiųjų šimtuką patekęs lietuvio dizainerio Karolio Kasikausko prietaisas VITAL (Vitamins In Totally Awesome Level) padeda tėvams vaikus įpratinti vartoti maistingąsias medžiagas, neverčiant jų valgyti įprastų sveikų produktų, kurie daugeliui vaikų kelia kur kas mažesnį susižavėjimą nei greitojo maisto produktai ar saldumynai. VITAL gali nuskenuoti žmogų, t. y. nustatyti, kokių vitaminų ir kt. medžiagų trūksta jo organizmui.
Parodęs, kokius produktus į jį sudėti, prietaisas iš jų išskiria tik reikalingas medžiagas ir suformuoja spalvotą želė konsistencijos kapsulę, kurios formą galima pasirinkti. Pasak autoriaus, ši technologiškai įdomi pramoga sudomintų vaikus ir įtrauktų juos į gaminimo procesą, supažindintų su vertingomis maisto produktų medžiagomis.
Ateities virtuvės tendencija – natūralumas
Keičiasi ne tik maisto gaminimo, bet ir vartojimo įpročiai. Greitas maistas tampa atgyvena, o namuose pagamintas sveikas ir natūralus maistas vertinamas vis labiau, kaip ir pats maisto gaminimo procesas, kuris tampa bendravimu. Naujosios virtuvės technologijos ir interjero sprendimai kuriami taip, kad šį procesą paspartintų ir išsaugotų sveiko maisto gaminimo principus.
„Skandinaviškas bistro tipo lėtas gatvės maistas iš vietinių produktų, paveiktas japoniškos virtuvės – toks šiuolaikinės virtuvės apibendrinimas išryškėjo dar prieš kelis metus apklausus 285 garsiausius pasaulio virtuvės šefus ir kulinarijos kritikus, dalyvavusius Geriausių 50 pasaulio restoranų apdovanojimuose (S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants)“.
Į šiuolaikines namų virtuves po truputį žengia ir lietuvio ausiai dar neįprastas sveikesnis patiekalų ruošimo vakuume, prancūziškai vadinamo sous-vide, gaminimo būdas. Orkaitę su sous-vide funkcija „Electrolux“ Lietuvoje pristatė pernai. Sous-vide maisto paruošimo būdas, kai produktai vakuume yra trumpai arba itin ilgai (iki 72 val.) apdorojami neaukštoje ir itin pastovioje temperatūroje, restoranuose naudojamas jau bene 40 metų. Netrukus tai galėsite daryti ir savo namų virtuvėje.
Ekologija naujos kartos virtuvėje
Taupyti energiją, rūšiuoti, perdirbti ir naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius bei kuo daugiau pasigaminti patiems – svarbiausi uždaviniai keliami naujosios virtuvės interjerui. Šiems tikslams pasiekti ateities virtuvėje bus integruota dar daugiau išmaniųjų technologijų, mobiliųjų sistemų ir transformacijos savybių turinčių baldų, taip pat atsiras sumanūs daiktų laikymo ir rūšiavimo sprendimai, pavyzdžiui, automatiškai šiukšles rūšiuojanti šiukšliadėžė, kuri generuos visą perdirbimo procesą ir net gamins energiją.
Štai vokiečių kompanija „Miele“ jau dabar gamina elektros energiją ir vandenį tausojančią indaplovę (Futura ProfiLine), kuri sutaupo net iki 35 proc. išteklių. Jau yra tokių indaplovių, kurios gali prisijungti ir prie interneto per bevielį ryšį Wi-Fi.
Ekologiškoje virtuvėje bus ir žaliosios zonos – vidaus daržas, kuriame specialiuose induose, savilaistėse platformose, mažuose šiltnamiuose, įrengiamuose tiesiog ant palangių ar sienų, bus auginamos įvairios prieskoninės žolelės, daržovės ar net vaisiai. Tai patogu, nes pačių užsiaugintas maistas keliaus tiesiai ant jūsų stalo.
Ateityje namų interjeruose bus kultivuojama hidroponika. Tai augalų auginimas vandenyje, turinčiame mineralinių medžiagų, nenaudojant jokio dirvožemio. Mažus sodus ir daržus galėsite užveisti virtuvės palubėse, ant lentynų ir kituose laisvuose kampuose, kur tik bus įmanoma įmontuoti hidroponinę sistemą. Laukti, kol galėsite kasryt nuskinti ir suvalgyti savo virtuvėje vos per kelias savaites užaugantį pomidorą, liko mažiau nei 30 metų. Tai bus labai ekologiška virtuvė, visai nežalojanti aplinkos.
Ateities virtuvės tendencija – išmanumas
Visai netolimoje ateityje virtuvė ne tik taps svetaine, bet ir išmaniųjų prietaisų dislokacijos vieta. Virtuvė bus lyg technologijų ir komunikacijos laboratorija, kurioje dominuos išmanūs buities įrenginiai, kurių veikla bus grindžiama sensorinėmis sistemomis. Išmanusis telefonas taps lyg ateities virtuvės valdymo pultelis. Jo dešinioji ranka – planšetė.
Paprasčiausias planšetinio kompiuterio stovas su planšete virtuvėje taps toks pat įprastas kaip receptų knyga. Gamindami matysite receptą, bendrausite socialiniuose tinkluose, klausysite mėgstamos muzikos ar viena akimi žiūrėsite filmą. Mobiliuosius prietaisus įkrauti bus paprasčiau nei bet kada anksčiau – tam nebereikės jokių laidų ar jungiklių. IKEA jau šiemet pristatė naujos kartos baldus su beviele įkrovimo sistema. Naujos kartos stalai, komodos ir šviestuvai naudoja „Qi“ technologiją, kad įkrautų nedideliu atstumu įrengtus įvairius prietaisus. Tad telefoną tereikia padėti ant šio paviršiaus, ir jis įkraunamas.
Nebe naujiena ir išmanieji šaldytuvai, nuskaitantys šaldytuvo turinį ir pasiūlantys savo šeimininkui receptus. Kompanijos „Samsung“ ir LG jau ilgą laiką bando sukurti patį protingiausią šaldytą.
Pavyzdžiui, „Samsung“ jau pristatė šaldytuvą, turintį liesti jautrų ekraną, kuriame galima reguliuoti šaldytuvo veikimą, per Wi-Fi prisijungti prie interneto ir skaityti naujienas, klausytis muzikos per vidines šaldytuvo kolonėles ir kt. LG į savo išmanųjį šaldytuvą integravo išmaniąją technologiją LG THINQ, leidžiančią vartotojams nuotoliniu būdu valdyti jų virtuvėje esančius prietaisus ir taupyti energiją. Tokio šaldytuvo savininką maisto valdymo sistema „Smart Manager“ per išmanųjį telefoną ar kompiuterį informuoja apie tai, kas ir kur yra jų šaldytuve arba kada baigiasi produktų galiojimo laikas.
Kiti buitinės technikos gamintojai labiau orientuojasi į išmanų maisto gaminimą, ne tik laikymą. Jų tikslas – sukurti ir išpopuliarinti sumanią kaitlenčių ir orkaičių sistemą, kurią galite valdyti per atstumą savo išmaniuoju telefonu ir kuri gali paruošti jums vakarienę nustatytu laiku, net jei vis dar tebesate darbe.
Naujos kartos kaitlentės – tai lyg interaktyvūs stalviršiai, užprogramuoti paklusti jūsų komandoms, pavyzdžiui, įkaisti, įkrauti telefoną, išsivalyti ultravioletiniais spinduliais, arba savaiminio išsivalymo – pirolizės – sistema, kai aukštoje temperatūroje sudeginami po kepimo likę riebalų ir nešvarumų likučiai. Tokios orkaitės jau dabar labai populiarios Skandinavijos šalyse. O ką pasakytumėte apie interaktyvią kaitlentę, kuri visą jūsų stalą paverstų išmaniuoju ir net pamaitintų jūsų telefoną. „Rendez-Vous“ – tai „Electrolux“ interaktyviojo stalo koncepcija, kuri čia ir dabar pristato maisto gaminimo ateitį.
Ateityje net pjaustymo lentelė bus išmanioji. Išmanusis pjaustymo paviršius, prijungtas prie planšetės, galės apskaičiuoti ant jo padėtų produktų kaloringumą ir maistingųjų medžiagų kiekį. Visa tai – ateities virtuvės išradimai, kurie pakeis gyvenimą, o namų virtuvės interjeras prisitaikys ne tik prie mūsų poreikių, bet ir prie mūsų nuotaikos.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Šią informaciją be raštiško kompanijos "Super namai" sutikimo naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse griežtai draudžiama. Gavus sutikimą, nurodyti šaltinį.