2016-ųjų prognozės: Lietuvos NT padangė – daugiau, šilčiau, brangiau

https://www.supernamai.lt/ 8~614 1444 2 Lazdynų g. 21-111 , Vilnius Įmonės kodas: 302333597 Įmonės PVM kodas: LT100004691313
https://www.supernamai.lt/ 8~614 1444 2 Lazdynų g. 21-111 , Vilnius Įmonės kodas: 302333597 Įmonės PVM kodas: LT100004691313
15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados.

Revoliucingų pokyčių ir tendencijų Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje 2016-aisiais laukti nereikėtų. Naujo NT kainų burbulo formavimosi liudininkais vargu ar tapsime, o iš pirmo žvilgsnio didesniu negu pakankamu atrodantis šiuo metu vystomų NT projektų skaičius taip pat neturėtų suklaidinti.

NT rinkos specialistai teigia, kad naujų butų ir biurų paklausa vieninteliame augančiame šalies mieste Vilniuje tikrai neišblės, o kainos nemažės.

Kaip 15min teigė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorius Mindaugas Statulevičius, kol kas rinkoje butai išperkami sparčiai ir nėra matyti didelių neišparduotų būstų kiekių.

„Skaičiuojant šiuo metu vykstančias daugiabučių statybas, 2016 metais planuojama pastatyti ne mažiau kaip 2000 butų, tačiau šis kiekis metų eigoje gali augti, kadangi dar nėra pradėtos dalies projektų statybos, gali atsirasti dar naujų projektų“, – teigė M.Statulevičius.

Verslininkai 2016 metais taip pat galės džiaugtis dideliu naujų, vadinamosios A klasės verslo centrų, pasirinkimu.

„Planuojama, kad 2016-2017 metais sostinės biurų rinką papildys apie 175 000 kv. m nuomojamo ploto naujai pastatytuose biuruose, tačiau pakankamai didelė paklausa užtikrins kitų metų stabilias biurų nuomos kainas“, – tikino NT vystymo ir plėtros bendrovės „MG Valda“ generalinė direktorė Sigita Survilaitė – Mekionienė.

Paklausta apie galimus ekonominės klasės būstų kainų pokyčius, „MG Valdos“ atstovė teigė, kad išliekanti aukšta paklausa ir didėjantys pardavimai leidžia planuoti naujus NT projektus.

„Žvelgiant į ilgesnį – pusmečio ar metų – periodą matoma naujų butų kainos didėjimo tendencija. Kasmet fiksuojamas 2 – 4 proc. augimas“, – sakė S.Survilaitė – Mekionienė.

Naujo NT kainas kitais metais gali pabranginti ir 2016 m. įsigaliosiantis reikalavimas, kad visi statomi pastatai būtų ne žemesnės kaip A energinio naudingumo klasės.

„A klasės reikalavimai, įvairiais skaičiavimais, statybas pabrangina nuo 2 iki 15 proc. Tačiau staigaus kainų šuolio nebus, nes dar daug naujų projektų turi leidimus B energinei klasei“, – tikino M.Statulevičius.

Kalbant apie būstų kainas svarbu pažymėti, kad jau dabar šalyje matomas didžiulis skirtumas tarp Vilniaus ir likusios šalies dalies.

„Ober-Haus“ duomenimis, Vilniuje butų kainos yra 41 proc. aukštesnės nei Kaune, 34 proc. nei Klaipėdoje, 136 proc. (2,3 karto) nei Šiauliuose ir net 150 proc. (2,5 karto) didesnės nei Panevėžyje.

Tiesa, ne Vilniuje naujus butus susiruošę pirkti gyventojai turi gerokai kuklesnį pasirinkimą.

„Jei Vilniaus sklypai intensyviai pildomi gyvenamųjų namų projektais, vos už 100 km esančiame Kaune vis dar juntamas naujų būstų stygius“, – teigė AB „YIT Kausta“ ryšių su visuomene vadovė Akvilė Varanauskienė.

Tai, kad NT rinka dar nėra perpildyta nepaisant aibės vykdomų naujų projektų, teigė ir bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

„Kainos stabilios jau yra keletą metų. O kainos yra pirma indikacija, ar rinka perpildyta, ar subalansuota. Kol kainos nekrenta, būtų sunku teigti, kad rinka perpildyta“, – tikino A.Avulis.

Tiesa, verslininkas pridūrė, kad tęsiantis dabartiniams naujų NT projektų vystymo tempams ir ir augant pasiūlai, rinka gali tapti perpildyta.

Nuo 2015 metų lapkričio 1 d. įsigaliojusios griežtesnės Atsakingo skolinimosi nuostatos didelės įtakos vartotojų elgsenai 2016 m. taip pat neturės.

„Sugriežtintos skolinimosi taisyklės turėjo psichologinį efektą: suskubo skolintis ir tie, kurie ir po sugriežtinimo būtų nesunkiai gavę paskolą, tai išaugino pardavimų statistiką. Tačiau turint mintyje, kad maždaug pusė naujo būsto yra nuperkama be būsto paskolų, didelių pasikeitimų laukti nereikėtų“, – įsitikinęs LNTPA direktorius.​