2012-ųjų interjero spalvos

https://www.supernamai.lt/ 8~614 1444 2 Lazdynų g. 21-111 , Vilnius Įmonės kodas: 302333597 Įmonės PVM kodas: LT100004691313
https://www.supernamai.lt/ 8~614 1444 2 Lazdynų g. 21-111 , Vilnius Įmonės kodas: 302333597 Įmonės PVM kodas: LT100004691313
Kai nusibosta įprastas interjeras ir norisi ko nors nauja, būtent spalvos gali būti ta detalė, kuri neatpažįstamai pakeičia supančią aplinką. Išsirinkus dominuojančią ir prie jos priderinus likusias paletės spalvas, namų ar darbo aplinkai suteikiamas visiškai naujas veidas. Kaip tik dėl šios priežasties svarbiausios įvairių šalių įmonės, kuriančios dažus, varžosi tarpusavyje siūlydamos naujausias 2012-ųjų spalvų tendencijas.

Spalvų paletės pristatomos kasmetėje Milane (Italija) vykstančioje Tarptautinėje baldų parodoje (it. Salone Internazionale del Mobile). Įkurta 1961 m. paroda sujungė pažangiausias italų įmones suteikdama joms galimybę kasmet pademonstruoti naujausius savo pasiūlymus. Metams bėgant paroda tapo tarptautinė. 2011-ųjų duomenimis, Tarptautinėje baldų parodoje apsilankė beveik

300 tūkst. žmonių iš viso pasaulio, o su pripažintomis italų įmonėmis varžėsi net 154 užsienio šalys.

2012-ųjų spalvų tendencijas, be pripažintų italų įmonių „Molteni Vernici“ ir „Covema“, pristatė ir pasauline lydere laikoma amerikiečių įmonė „Pantone“. Įmonė daugiausia dėmesio skiria grafinėms technologijoms ir spalvoms kataloguoti, tačiau daugiau nei 50 metų trunkantis puikus „Pantone“ įdirbis šiandien jai leidžia diktuoti spalvų madas visam vidaus interjero pasauliui.

2012 m. „Pantone“ siūlomos spalvos išsiliejo net devyniomis skirtingomis paletėmis, kurių kiek-viena pažymėta nuotaiką atitinkančiu pavadinimu: „Nonchalance“, „Subtleties“, „Resilience“, „Indigo Effects“, „Transcending Time“, „Back to the Fuchsia“, „Reflections“, „Nouveau Neon“ ir „The Comics“.

„Pantone“ spalvų instituto direktorė Leatrice Eiseman įsitikinusi, kad skirtingos paletės vienus paskatins drąsiau derinti pasiūlytas spalvas suteikiant kasdienybei gyvybės ar net azarto, o kitos paletės visai kitaip – nuteiks poilsiui, nuramins kūną ir išlaisvins susiraizgiusias mintis. Spalvų paletės pasirinkimas ir toliau išliks labai asmeniškas, tačiau „Pantone“ tikslas – suvilioti klientą naujais spalvų deriniais ir paraginti mėgautis netikėtu rezultatu.

2012 m. „Pantone“ siūlomos paletės

„Nonchalance“ – raminanti paletė. Glamonėjančių tonų spalvos nuteikia poilsiui. Šviesiai rožinė, eterinė mėlyna ir minkštai balta apglėbia tarsi spalvotas patalas. Harmoningai sujungus šias spalvas su brandžiais rudos, pilkos ir violetinės spalvos tonais, išgaunamas sielą atpalaiduojantis efektas.

„Subtleties“ spalvos ir atspalviai susipina tarpusavyje vieni kitus tobulai papildydami. Šios paletės spalvų gama kuria paprastą ir neįpareigojančią atmosferą. Blyškus koralų raudonis, šviesiai geltoni, žali, žydri tonai susilieja su elegantiška raudona ir rafinuota ruda spalva.

„Resilience“ paletėje karaliauja stiprių spalvų gama. Tamsiai žalių, sodriai geltonų ir giliai rudų spalvų tonai primena rudenėjantį mišką. Žemei skirtą paletę paryškina išdykėliška oranžinė, suteikdama visai gamai egzotiškos nuotaikos.

„Indigo Effects“ – paletė, sugėrusi nusileidusių sutemų spalvas. Paslaptį, sielos jaudulį puikiai atskleidžia daugiasluoksnė žydra, mėlyna ir violetinė, o kontrastas su rudais ir pilkais tonais sukuria nežemišką atmosferą.
„Transcending Time“ paletės tema – tęstinumas. Ateitis, besisemianti įkvėpimo iš praeities. Įvertinta visa, kas primena sodrią gero vyno spalvą, sultingas violetines slyvas, šiltus jaukiai nuteikiančius medžio atspalvius. Lengvas migdolų spalvos prisilietimas suteikia „Transcending Time“ paletei švelnaus subtilumo.

„Back to the Fuchsia“ – drąsūs, ryžtingi, aistringi raudonos, purpurinės, rožinės spalvos tonai kaitina kraują. Į paletę įtraukti šviesiai žali alyvuogių atspalviai skirti tik šiek tiek sušvelninti kunkuliuojantiems sproginėjančios energijos pliūpsniams.

„Reflections“ paletės spalvos skirtos vaizduotei sužadinti. Blizgūs spalvoti žydro dangaus tonai pinasi su gilios jūros mėliu prikaustydami dėmesį ir sujaukdami mintis. Klasikinės aukso bei sidabro spalvos grąžina prie senųjų vertybių ir į dabartį leidžia pažvelgti tarsi iš naujo.

„Nouveau Neon“ – gyvų spalvų paletė. Geltoni ir žali Azijos bambukų tonai kontrastuoja su sodria miško uogų spalva. Oranžinė, rožinė, avietinė nuteikia džiugiai ir nepalieka vietos abejingumui.

„The Comics“ išsiskiria atgijusia animacija. Grėsmingai juoda – puikus pagrindas žaismingai geltonai ir ugningai raudonai. Žalias žaibas perskrodžia paletę virsdamas mėlynais tonais, kad vėl grįžtų prie gelsvos ir rožinės spalvos. „The Comics“ skatina nusišypsoti ir priminti nerūpestingą vaikystės džiaugsmą.

Spalvų paletė „Made in Italy“

Nuo 1950 m. italų įmonės „Molteni Vernici“ specializacija – dažų gamyba. Itin aukštos kokybės nanotechnologijomis paįvairintos dažų spalvos jau ne vienus metus idealiai padengia medžio, plastiko ar metalo paviršius.

Ne mažesnis dėmesys skiriamas ir naujoms kasmetėms spalvų tendencijoms. „Molteni Vernici“ iš gausios paletės 2012 m. išrinko aštuonias spalvas: „Lino“, „Canapa“, „Juta“, „Cemento“, „Lana“, „Cardoso“, „Ghiaccio“, „Reef“ – ir visą liniją pavadino „Home Trend 2012“. Atsižvelgdama į rafinuotai elegantišką italų stilių, įmonė neutralius pilkai baltus atspalvius sušildė vienintele džiaugsminga oranžine („Reef“). Gyva, optimizmą žadinanti spalva – atspirties taškas ekonominių sunkumų prispaustai Italijai.

Galvodama apie konkrečias situacijas, įvykius ir žmones kita Italijos spalvų pasaulio lyderė „Covema“ 2012-ųjų spalvų paletę surinko net iš 60 spalvų ir suderino jas penkiose paletėse: „Classy Chic“, „Young“, „City Urban“, „Country Time“ ir „Beach Time“. Naujausios spalvų tendencijos skirtos ne tik namų interjerui, bet ir madai, architektūrai, dizainui apskritai. „Covema“ siūlomos spalvų paletės ypatingos tuo, kad jas kūrė skirtingi spalvų, interjero, įvaizdžio ir kvapų specialistai.

„Classy Chic“ paletę kūręs interjero dizaineris Matteo Ceronas daugiausia dėmesio skyrė neutralioms spalvoms ir klasikiniam skoniui. Aukščiausią gyvenimo kokybę čia atspindi tradicija tapę balti ir juodi tonai, pagyvinti auksinės spalvos prisilietimu. Auksas, dizainerio nuomone, turi spindėti ne tik naktį. Tai – vienintelė spalva, kuri išmoningai naudojama, kiekvienam būstui suteikia neginčijamo rafinuotumo.

„Young“ – spalvų dizainerės Lesley Ann Blamire kūrinys. Naujoviška, gyva ir dinamiška „Young“ paletė skirta jauno žmogaus būstui. Svarbiausia taisyklė? Taisyklių nebuvimas. Modernų chaosą puikiai atspindi violetinės, purpurinės, oranžinės spalvos pliūpsniai su mėlynų ir žalių tonų intarpais. Dizainerė pabrėžė, kad savą būstą kiekvienas privalo drąsiai dekoruoti atsižvelgdamas tik į savo asmeninius norus, galimybes ir stilių.

„City Urban“ – svarbiausia šios linijos spalva – pilka. Įvaizdžio stilistė Valeria Battel, kūrusi paletę „City Urban“, įsitikinusi, kad būtent pilka su visais atspalviais – amžinos klasikos spalva. Šviesūs ir tamsūs pilkos tonai rėmina ne tik madą sekančių ir ja gyvenančių žmonių būsto sienas. Metalo pilki paviršiai puikiai dera ir su aukščiausių technologijų buities įranga. Vienintelė spalva, kuriai leista įsiterpti į šiuolaikiškai pilką eleganciją, – raudona.

Raudona, simbolizuojanti avangardą, greitį, aistrą gyventi.
„Country Time“ paletėje spalvų dizainerė Francesca Valan būsto jaukumą siūlo kurti rožiniais, dramblio kaulo, vanilės, cinamono, tabako tonais. Prigesintos sodrios spalvos kuria raminančią namų atmosferą, kurioje puikiai dera natūralių medžiagų vidaus interjero detalės: medis, marmuras, natūralaus pluošto ir spalvų kilimai.

Naujoji estetika šioje linijoje neatsiejama nuo ekologijos.
„Beach Time“ paletę kūrę kvapų dizaineriai į harmoningą visumą pasistengė sujungti medžiagas, apšvietimą, garsus, kvapus ir spalvas. Savas būstas, kūrėjų nuomone, turi atitikti visus privalomus SPA reikalavimus. Svarbiausias dėmesys skiriamas gyvenimo kokybei, kurią „Beach Time“ paletėje išreiškia mėlynai žalių spalvų tonai.

Kokią spalvą pasirinkti?

Kiek įmonių, tiek pasiūlymų prasidėjusiems 2012 metams. Įkvėpti spalvų italų architektai Gianclaudio Ponti ir Lucia Addabbo sukūrė visas paletes jungiantį projektą, spalvomis paverčiantį namus tikra chromoterapijos karalyste. Romoje restauruotame bute visas sienas architektai įrėmino šviesos diodų lemputėmis, sumaniai paslėptomis po permatomomis plokštėmis.

Atnaujintose patalpose nesimato šviestuvų, tačiau iš visur sklindanti neįkyri šviesa pripildo namų erdvę kaskart vis nauja spalva. Apšvietimo sukurtas efektas keičia ne tik patalpos gylį, bet ir paryškina naujas interjero detales. Specialiu spalvų valdymo pulteliu galima pasirinkti net 68 skirtingus atspalvius, derančius prie tos dienos oro, nuotaikos, užgaidų, ir leidžia įprasminti naujausias 2012-ųjų spalvų tendencijas.

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Šią informaciją be raštiško kompanijos "Super namai" sutikimo naudoti kitose
žiniasklaidos priemonėse griežtai draudžiama. Gavus sutikimą, nurodyti šaltinį.