„Baristos patarimai: Jūsų automatinio kavos aparato galimybės”
Gerokai rečiau kalbama apie turkų kavos gėrimo tradicijas: tobuliausia – be kompromisų tik stipri, sodrios spalvos ir širdžiai leidžianti apsalti juoda kava.
Šis šedevras gaminamas turkiškame kavinuke, pasaulyje jis vadinamas „IBRIK“ (tai turkiškas, arabų kilmės, žodis).
Kai kuriuose regionuose šis kavinukas dar vadinamas „čezve“. IBRIK gaminamas iš vario, žalvario arba nerūdijančio plieno su medine arba metaline rankena. Skirtingose šalyse – skirtingi kavos ruošimo būdai, gėrimo tradicijos ir skoniai. Kai kurie iš mūsų gali atsiminti, kad tėvai ar seneliai kartais kavą gamindavo IBRIK kavinukuose ir visgi dažniausiai plikydavo puodelyje.
19 amžiaus antrojoje pusėje prasidėjo automatinių kavos aparatų istorija. Pirmasis kavos aparatas buvo sukurtas garo sistemos principu, o jų tobulinimas tęsiasi iki šių dienų. Kiekvienas kavos mylėtojas domisi naujomis kavos aparatų technologinėmis galimybėmis, o profesionalūs baristos pataria kaip geriausiai galime tas galimybes išnaudoti.
Baristos apie tobulą pieno putą
Jei neturite daug patirties su kavos gėrimais ir nežinote kokia turėtų būti tobula pieno puta – veikiausiai dar tokios neragavote. Skirtumas tarp kokybiškos ir nepavykusios pieno putos yra akivaizdus net ir nepatyrusiam kavos ragautojui. Automatinis kavos aparatas namuose – tai galimybė paruošti puikiausią kavą ar jos gėrimą, tačiau tam reikia ir tam tikrų žinių.
Tinkama pieno puta ypač svarbi cappuccino ruošime, ten jai tenka pagrindinis vaidmuo, puta privalo būti tiršta ir tvirta, o kad ji būtų būtent tokia yra privalomos dvi sąlygos: tinkama pieno temperatūra ir baltymų kiekis. Pieno temperatūra turėtų būti 4-8 °C. Vyrauja klaidinga nuomonė, jog pagaminti gerai pieno putai reikalingas labai riebus pienas, o iš tiesų nepriekaištingą pieno putą galima pagaminti iš bet kokios rūšies ir riebumo pieno, svarbiausia, kad jame būtų kuo didesnis kiekis baltymų.
Baristos apie tobulą espresso
Espresso ar ristretto kavai, kaip ir vynui, labai svarbi tinkama temperatūra. Šaltas puodelis akimirksniu atima šilumą iš mažo kiekio espresso ar ristretto kavos, o su šiluma kartu prarandamas skonis ir aromatas bei greičiau išnyksta tiršta espresso kavos puta.
Kad atsiskleistų ir ilgiau išliktų geriausios espresso kavos savybės: skonis, kvapas ir puta, baristos naudoja puodelių šildytuvus. Gaminant espresso kavą namuose, baristos siūlo puodelius sušildyti karštu vandeniu, nusausinti ir tik tuomet į juos pilti espresso ar ristretto kavą.
Baristos apie milžinišką vandens reikšmę tobulai kavai
Automatinio kavos aparato įsigijimas – dar ne viskas, ko reikia tobulai kavai, jo galimybių išnaudojimas yra viskas. Gaminant juodą kavą iš esmės reikalingos dvi sudedamosios dalys: kava ir vanduo. Ši pastraipa skirta vandens svarbai. Du pagrindiniai aspektai: vanduo turi būti tinkamos temperatūros ir kokybės.
Apie temperatūrą: kad kava būtų tinkamai pritraukta, ją reikia plikyti žemesnės nei 99,97 °C temperatūros vandeniu. Naudojant per karštą vandenį kava tampa karti ir stipri, o naudojant per vėsų – rūgšti ir beskonė. Gaminant kavą namų sąlygomis baristos pataria: užvirus vandeniui luktelėti minutę ir tik tuomet užplikyti kavą. Na, o automatiniai kavos aparatai leidžia vienu mygtuko paspaudimu mėgautis tobulo skonio kava.
Apie vandens kokybę: taip pat vandens skonį gadina suminkštintas, distiliuotas ir chloruotas vandentiekio vanduo. Tobulos kavos ruošimui geriausia naudoti filtruotą minkštintą, bet ne distiliuotą vandenį.
Tinkamas vanduo prailgina kavos aparato veikimo laiką ne vienerius metus ir sutaupo daug bereikalingų išlaidų remontui.
Baristos apie kavos pupeles ir jų galiojimą
Skrudintos kavos sudėtyje randama iki 0,1 % lakiųjų aromatų, kurių dėka kava tampa išskirtinai aromatinga. Kad kavos pupelės ar malta kava kuo ilgiau išsaugotų savo kvapą reikia vengti sąlyčio su deguonimi, drėgme ir saulės šviesa. Baristos rekomenduoja kavą laikyti sandariame inde vėsioje vietoje.
Po kontakto su oru kava išlieka šviežia tik iki dviejų savaičių, vėliau kava praranda savo skonį ir aromatą, kartais net tampa kartesnė. Norėdami išnaudoti automatinių kavos aparatų galimybes turime ne tik užprogramuoti ir pasirinkti kavos receptus, bet ir pasirūpinti tinkamomis kavos pupelių laikymo sąlygomis.
Gera žinia – automatinių kavos aparatų kavos pupelių talpyklos yra sandarios ir padeda išvengti minėtų skonio ir kvapo praradimų.
Norite sužinoti dar daugiau? Norite paskanauti tikrai kokybiškos kavos?
„ENJOY kavos-aparatai.lt“ komanda, parodos "Šeima 2015" dalyvė, šių metų spalio 2-4 dienomis nuo 10 valandos kviečia atvykti į UAB „Super namai“ organizuojamą naujos koncepcijos parodą vyksiančią „Siemens“ arenoje“ (Ozo g. 14 Vilniuje). Ieškokite „ENJOY kavos-aparatai.lt“ stendo – S.B-1.
ĮĖJIMAS: parodos lankytojams NEMOKAMAS.
"ENJOY kavos-aparatai.lt" komanda vaišins gardžia, šviežia kava, dalinsis dovanų idėjomis ir stebins maloniomis staigmenomis.