Virtuvėje kaip restorane – inovatyvios virtuvės įrengimo idėjos
Įtakingas tarptautinis portalas „Food Network“ iš Niujorko namų virtuvės šefus paskelbė viena iš svarbiausių 2017 metų kulinarinių tendencijų. Taigi pažiūrėkime, kas nutinka namų virtuvei, kai į jos kūrimą įsitraukia ne tik dizaineriai, bet ir tikri virtuvės šefai, o aukštojoje virtuvėje naudojama įranga ir technologijos atkeliauja į namus.
Virtuvėje pas geriausią restorano šefą pasaulyje
Jums tikriausiai įdomu, kaip atrodo pačių virtuvės šefų namų virtuvė? Tad užsukime į virtuvę, priklausančią vienam geriausių pasaulyje virtuvės šefų René Redzepi. Jis yra šiaurietiškos aukštosios virtuvės guru, vadovauja kultiniam Kopenhagos restoranui NOMA, daugybę kartų patekusiam į geriausių pasaulio restoranų sąrašus ir, žinoma, pasipuošusiam ne viena „Michelin“ žvaigždute.
Nenuostabu, kad žmogus, stovintis prie geriausio Danijos restorano vairo, pasirinko ir vieną geriausių baldų dizaino gamintojų. Tai „Garde Hvalsøe“ iš Danijos – gamintojas, garsėjantis rankų darbo kokybe, moderniu dizainu ir natūraliomis medžiagomis. Šefo namų virtuvėje buvo suprojektuotas komplektas „Dinesen“, kurio variacijas šiandien gali užsisakyti kiekvienas pageidaujantis. Tai virtuvė, kuri savo atmosfera ir stiliumi atitinka NOMA restorano atmosferą, taigi jei norite pajusti išskirtinį NOMA stilių savo namuose – šis gamintojas gali tai pasiūlyti.
Iš pirmo žvilgsnio Redzepi virtuvė, prie kurios modelio kūrimo prisidėjo jis pats, atrodo gana asketiška, jos dizaine dominuoja natūralaus ąžuolo mediena, papildyta plieno ir juodinto žalvario detalėmis, bei vos pastebimi sumoderninti šiaurietiško folkloro elementai. Tačiau tai tik kukli išorė, nes komplekto viduje slepiasi profesionalaus šefo rankų verta įranga: orkaitė ir kaitlentė, atkeliavusi iš aukštosios virtuvės.
Virtuvės, kuriamos virtuvės šefų ir dizainerių
Architektas Franco Driusso, bedradarbiaudamas su garsiu Italijos virtuvės šefu Andrea Berton, sukūrė novatoriškos virtuvės komplektą namams – „Arrital AKB_08“ (gamintojas „Arrital Cucine“), kuriame susijungia dizaineriška estetika ir funkcionalumas, padiktuotas restorano šefo.
Čia yra viskas, ko reikia profesionaliam virėjui, ir viskas, ką geidžia matyti kritiška dizainerio akis – mobiliosios sistemos ir madingos nerūdijančiojo plieno bei medžio spintelės su paslėptais prietaisais ir įrankiais, reikalingais maistui ruošti, laikyti, šaldyti, šildyti, skrudinti ir pan.
Pagrindinis šios virtuvės išskirtinumas – daugiafunkcis stalviršis, kuris prireikus leidžia išplėsti arba sumažinti maisto gaminimo vietą. „Arrital AKB_08“ turi ir nuimamą pjaustymo lentą-padėklą, kuri gali būti naudojama tiek maistui gaminti, tiek patiekalams serviruoti. Į komplektą instaliuota slenkamoji apšvietimo sistema juda geležinkelio bėgių principu, todėl virėjas gali apsišviesti jam reikalingas zonas, pavyzdžiui, sufokusuoti šviesą tiesiai į lėkštę ar puodą.
Kitas garsus italų dizaineris – Antonio Citterio – virtuvių dizaino gamintojui „Arclinea“, nuolat bendradarbiaujančiam su pasaulio virtuvės šefais, sukūrė rafinuoto dizaino virtuvę „Italia PVD“, idealiai tinkančią tiems, kurie nori pajusti restoraną savo namuose. Nerūdijančiojo plieno paviršiai padengti inovatyvia PVD technologija, suteikiančia baldams unikalų charakterį ir tris skirtingus atspalvius – šampano, bronzos ir juodą. Prieš metus ši virtuvė buvo išrinkta savo kategorijos geriausiąja teikiant prestižinius interjero apdovanojimus „Interior Design Best of Year“ (Niujorkas).
Jei į virtuvę neketinate investuoti daugiau nei 3000 eurų, galite pasirinkti ekonomišką „restoraninės“ virtuvės variantą namams. Štai populiarusis baldų gamintojas IKEA gamina virtuvės komplektus, kuriuos vadina virtuvės šefo scena. Būtent toks yra švedų dizainerių Henriko Preutzo ir Wiebke Braascho sukurtas virtuvės komplektas – METOD/MÄRSTA (gamintojas IKEA). Tai virtuvė, skirta namų šefams, kurie svajoja apie tobulus įrankius ir indus, nesibaigiantį stalviršį ir prietaisus, galinčius pagaminti bet kokį patiekalą.
Profesionalūs įrankiai čia gali nustebinti, pavyzdžiui, garinė orkaitė išsauganti maisto skonį ir kvapus, dujinė viryklė, skirta greitai skrudinti ir kepti, bei daug įvairios paskirties virtuvės reikmenų. Tai vieta išsilaisvinti ir atskleisti tikrąjį šefą, besislepiantį jūsų viduje.
Aukštosios virtuvės ir išmaniosios technologijos namų virtuvėje
Iš pastarojo meto naujų virtuvės tendencijų galima paminėti orkaites su SousVide funkcija. Norint išsaugoti, atskleisti ir išryškinti geriausias ingredientų skonio savybes, restoranų šefai naudoja SousVide, arba kitaip vadinamą kepimą vakuume.
Tai būdas, kai maistas dedamas į maišelį, tuomet į specialų vakuumavimo prietaisą, oras iš maišelio visiškai pašalinamas, o pats maišelis užsandarinamas. Taip kepti galima beveik viską: mėsą, žuvį, daržoves, desertus ar net ruošti padažus. Ši technologija nėra nauja, bet naudoti ją namuose anksčiau buvo beveik neįmanoma, nes profesionalios įrangos kainos buvo didelės, o naudoti namuose skirtose orkaitėse tokių funkcijų paprasčiausiai nebuvo.
Tobulėjant buitinei technikai, vis daugiau profesionalų naudojamų programų atsiranda ir namų virtuvėms skirtose orkaitėse. Pavyzdžiui, tokią orkaitę namams siūlo švedų kompanija „Electrolux“, daugybę metų bendradarbiaujanti su prestižiniais restoranais ir geriausiais pasaulio šefais. Jie taip pat yra sukūrę ir įspūdingą virtuvės sistemą „Grand Cuisine“, kurios pagrindinis tikslas – profesionalią restorano virtuvę atnešti į namus.
Kuriant „Grand Cuisine“ kolekciją (orkaitę, kaitlentę ir kt.), buvo įdiegtos aukštojoje virtuvėje naudojamos technologijos, kurios padeda pagerinti gaminamo maisto skonį, išsaugoti kiekvieno ingrediento tekstūrą bei gaminti skanius patiekalus pagal geriausius „Michelin“ žvaigždučių standartus tiesiog namuose.
Pietų Korėjos gamintojas SAMSUNG pristatė seriją „The Chef Collection“, kurioje aukštosios virtuvės triukai susijungia su išmaniosiomis technologijomis. Kolekciją kartu su SAMSUNG dizaineriais ir inžinieriais kartu kūrė trys virtuvės šefai, kurie vadovauja „Michelin“ žvaigždutes turintiems restoranams – prancūzai Michelis Troisgros, Danielis Boulud ir kone garsiausia ispanų virtuvės šefė Elena Arzak. Dabar kiekvienas namų vartotojas gali įsigyti šaldytuvą, orkaitę, kaitlentę ir kitą prietaisą, kurie turi profesionaliai virtuvei būdingas funkcijas ir gali būti valdomi išmaniai (Wi-fi technologijos, jutikliniai ekranai ir kt.).
Britų dienraštis „Telegraph“, apibendrindamas svarbiausias 2017 metų virtuvės tendencijas, kaip vieną reikšmingiausių tendencijų paskelbė išmaniuosius įrenginius virtuvėje bei mobiliąsias maisto produktų pristatymo į namus programėles. Pradžioje minėtas amerikiečių „Food Network“ prognozuoja, kad tarp šių tendencijų itin svarbios bus šeimą suburiančios vakarienės, o kur gi daugiau jei ne namų virtuvėje, kurioje viskas įrengta lyg restorane.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Šią informaciją be raštiško kompanijos "Super namai" sutikimo naudoti kitose
žiniasklaidos priemonėse griežtai draudžiama. Gavus sutikimą, nurodyti šaltinį.