Kaip turi būti suprojektuotas virtuvės komplektas?
Tačiau išsirinkti dailų komplektą tai dar nėra visų darbų ir galvos skausmų pabaiga. Prieš įrengiant virtuvę, svarbu gerai suplanuoti, kaip kur kas stovės ir kokias funkcijas atliks. Juk virtuvė turi būti ne tik susibūrimo vieta, bet ir gaminimo vieta, o baldai turi tapti pagalbininkais maisto ruošime.
Pagrindinis strikampis
Turbūt daug kas žino, kad svarbiausia figūra virtuvėje – trikampis. Būtent pagal šią figūrą turėtų būti išdėstyti pagrindiniai virtuvės taškai: šaldytuvas, viryklė ir plautuvė. Tai dažniausiai naudojamos vietos virtuvėje, tarsi atsvaros. Jos turi būti išdėstytos atitinkamai ir gerai apgalvotai, kad maisto ruošimo metu padėtų greičiau ir patogiau atlikti vienus ar kitus darbus. Dažniausiai baldų parduotuvė Jums pasiūlys gana standartišką projektą, kaip turėtų būti išdėstytas virtuvės komplektas. Jame siūloma tarp viryklės ir praustuvės palikti maždaug 80 – 120 cm atstumą, o šaldytuvą įtaisyti bent 40 cm atstumu nuo praustuvės. Kodėl? Būtent taip išdėstyti baldai Jums padės gaminti. Jūs gerokai patogiau galėsite pasiekti produktus šaldytuve ir netrukdomai susiplauti indus praustuvėje.
Aukščiai ir atstumai
Kitas labai svarbus baldas virtuvėje – darbo stalas. Jis bus pagrindinė Jūsų darbo vieta, todėl jam taip pat turi būti skiriamas dėmesys. Vieno nustatyto optimalaus stalviršio aukščio standarto nėra, jis turi būti įrenginėjamas pagal namuose dažniausiai gaminančio žmogaus ūgį. Svarbu atkreipti dėmesį, kad darbo stalo aukštis būtų ne žemesnis nei 15 – 20 cm nuo sulenktos rankos. Prie taip įrengto stalo bus patogu gaminti maistą, nebūsite susikūprinę ir išvengsite nugaros skausmo. Taip pat patariama per daug aukštai nekabinti virtuvės spintelių, nes tai taip pat smarkiai apsunkina maisto gamybą.
Patogumas lygu maisto kokybė
Kuo patogiau ir geriau įrengsite savo virtuvę, tuo joje bus maloniau gaminti. Taigi tikėtina, kad gaminsite dažniau ir skaniau jei virtuvė bus suprojektuota taip, kad joje bus lengva ruošti maistą. Kad taip ir būtų, patariama atkreipti dėmesį, kad virtuvės komplektas turėtų pakankamais spintelių ir stalčių, kur galėsite susidėti visus reikalingus įrankius ir laikyti maisto produktus. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į valgomąjį stalą, kuris turi būti ne per didelis, bet ir ne per mažas. Optimaliausia, kad prie jo tilptų bent keturi asmenys. Atsiminkite, kad pigūs baldai ne visada reiškia prastą kokybę, visada geriausia prieš perkant pasitarti su parduotuvės konsultantu.